Soorten werkzaamheden aan de gevel.

U kunt uw gevelrenovatie zo simpel of zo uitgebreid maken als u maar wilt. Is uw gevel niet defect, dan kan een schoonmaakbeurt gevolgd door een laag impregneermiddel al een groot verschil maken. U kunt daarom kiezen uit de volgende werkzaamheden als u uw gevel laat renoveren. In sommige gevallen zal dit geen keuze zijn, maar noodzaak. U kunt deze onderdelen op een willekeurige manier samenvoegen en zo de voor u ideale gevelrenovatie inplannen.
* Reinigen: alle gevelrenovaties beginnen met een inspectie van de staat van de gevel en dit kan alleen als deze schoon is. Tenzij uw gevel recentelijk gereinigd is zal dit eerst moeten gebeuren. Er zijn verschillende manieren om uw gevel te reinigen, zoals zandstralen, stoomreinigen en chemisch reinigen.
* Voegen en stenen vervangen: slechte voegen en stenen kunnen uw gevelmuren verder beschadigen. Allereerst kunnen ze vocht doorlaten en is uw gevel dus niet meer waterdicht. Als dit vocht in de winter bevriest zet het uit wat scheuren en barsten kan veroorzaken. U kunt uw voegen en stenen laten verwijderen en opnieuw laten plaatsen. De prijs die u betaalt is dan afhankelijk van het soort voeg die u terug laat zetten en van het soort steen dat wordt gebruikt.
* Schoorsteenrenovatie: bij veel woningen is de schoorsteen van hetzelfde materiaal gemaakt als de gevel. Deze dient dus net zo goed gerenoveerd te worden. De meeste gevelrenovatiebedrijven zullen dan ook aandacht besteden aan de schoorsteen en deze reinigen, repareren en impregneren.
* Isolatie: bent u toch al met uw gevel bezig, dan is dit het moment om deze te laten isoleren. Het isolatiemateriaal, meestal zijn dit platen, wordt dan tegen de buitenkant van de muren geplaatst en het geheel wordt afgewerkt met een nieuwe bekleding, zoals pleister of steenstrips. Dit is uiteraard alleen interessant als uw gevel nog niet geïsoleerd is. Heeft uw gevel een spouwmuur, dan is het goedkoper om deze op die manier te laten isoleren.
* Impregneren: een goede gevelrenovatie wordt afgerond met het impregneren van de buitenmuren. Het impregneermiddel is een vloeistof dat de stenen in trekt en dat uw gevel weer waterdicht maakt. Daarnaast zal aanslag en vuil veel minder gemakkelijk hechten en gemakkelijker schoon te maken zijn.
Wat moet u echt weten: de manieren om uw gevel te reinigen
Voor jongere woningen is het vaak voldoende om de gevel een flinke schoonmaakbeurt te geven en om beschadigingen her en der te repareren. Er zijn drie gangbare manieren waarop u uw gevel kunt laten reinigen, namelijk stoomreinigen, zandstralen en chemisch reinigen. De methode die wordt gebruikt wordt bepaald door hoe vervuild de gevel is.
* Stoomreinigen: dit is de goedkoopste optie die u heeft. Uw gevel wordt gereinigd met stoom en heet water dat onder hogedruk tegen de gevel gespoten wordt. Deze methode is ideaal voor gevels die gemaakt zijn van een zacht materiaal of die alleen organische aanslag hebben. Deze methode zal niet altijd alle vlekken kunnen verwijderen en er kunnen kleurverschillen zichtbaar blijven.
* Zandstralen: zandstralen is wat duurder dan stoomreinigen. Het wordt gedaan door zand en water onder hogedruk tegen de gevel aan te stralen. Hiermee kan hardnekkiger vuil verwijderd worden, zoals roet en uitlaatgassen. Naderhand zullen er geen vlekken meer te zien zijn en is uw gevel volledig schoon.
* Chemisch reinigen: is er sprake van zware vervuiling en graffiti, dan is chemisch reinigen soms de enige manier om de gevel schoon te krijgen. Dit is de duurste optie van de drie, maar het eindresultaat is wel uitmuntend. De chemische middelen zijn niet te gebruiken op elk type materiaal.
Aandachtspunten gevelrenovatie
Zoals bij alle werkzaamheden het geval is zijn er ook altijd enkele aandachtspunten om in de gaten te houden en gevelrenovaties zijn hier geen uitzondering op.
* Niet uitstellen: het is beter om uw gevel eerder te laten renoveren dan later. Hoe langer u wacht, omdat u twijfelt, hoe meer uw gevel achteruit gaat en hoe duurder de reparaties worden. Wacht in ieder geval niet tot de winter, want dan kan uw gevel met de vorst ernstige schade oplopen.
* Onderhoudscontract: nadat u uw gevel heeft laten renoveren kunt u deze periodiek laten onderhouden door een onderhoudscontract af te sluiten. Dit is zeker het overwegen waard, want kleine gebreken worden dan snel gerepareerd en uw gevel zal altijd in perfecte staat verkeren. Heeft u een nog relatieve nieuwe woning, dan is dit mogelijk weggegooid geld. U kunt dan ook zelf af en toe uw gevel inspecteren en bij twijfel een specialist laten kijken.
* Vergunning: in een klein aantal gevallen kan het nodig zijn dat u een vergunning nodig heeft voor uw gevelrenovatie. Verandert u hier het straatbeeld aanzienlijk mee, is uw gevel onderdeel van een beschermd stadsgezicht of is uw woning een monumentaal pand, dan is het altijd verstandig om even te rade te gaan bij de gemeente.